Dobry nóż to rzecz niezbędna w każdej kuchni. Bez niego nie da się pokroić chleba, obrać marchewki, czy posiekać cebuli. Do wyboru są noże różnej wielkości, w różnych kształtach, zarówno uniwersalne, jak i dedykowane np. do sera, czy do ryb. Jak wybrać dobry nóż, który będzie bardzo przydatny podczas codziennego gotowania? Jak o niego zadbać, gdzie przechowywać?

Ostry i trwały nóż

nóż fiskarsPrzede wszystkim warto jest kupować noże markowe. Solidny nóż Fiskars będzie zawsze ostry i trwały, natomiast tanie noże z supermarketu mogą się szybko tępić i wyrabiać. Przez to trzeba je częściej wymieniać, zatem cenowo wyjdzie nam to samo, co jednorazowy zakup noża z wyższej półki. Noże Fiskars wykonywane są z najlepszych jakościowo tworzyw, dzięki czemu nie będą rdzewieć, czy niszczeć. Kolejna kwestia to wybór modelu noża. Jeśli nie gotujemy zbyt dużo to wystarczy nam model uniwersalny. Taki który sprawdzi się do obierania, krojenia, siekania. Będzie to nóż o średniej długości ostrza, raczej wąski. Jeśli natomiast często przyrządzamy ryby, sery, czy mięsa to warto zainwestować w specjalny nóż. Przykładowo, nóż do sera posiada w ostrzu otworki w kształcie koła. Dzięki temu ser nie przylepia się do noża podczas krojenia. Nóż do filetowania jest bardzo giętki, cienki i ma ostrą końcówkę. Dzięki temu można wykroić z ryby wszelkie ości bez naruszania mięsa. Mając specjalistyczny nóż na pewno uda nam się szybciej przygotować bardziej wyrafinowane dania. Trzecia kwestia to ostrze noża. Najpopularniejsze są te ze stali nierdzewnej.

nóż fiskarsMimo iż eksperci doceniają noże ceramiczne to jednak są one bardziej kruche i używane raczej przez profesjonalistów, niż w domowych kuchniach. Zaletą stali jest to, że nie będzie korodować, dzięki temu nóż można spokojnie myć ręcznie, jak i w zmywarce, na pewno nic się z nim nie stanie. Warto zastanowić się też nad kwestią dbania o noże. Te stalowe spokojnie można ostrzyć przy pomocy domowych ostrzałek, stawianych na blacie. Jest to szybki i skuteczny sposób ostrzenia. Natomiast warto też zainwestować w stojak na noże, szczególnie jeśli mamy ich dużo. Dzięki temu będą zawsze pod ręką. Dodatkowo drewniany stojak będzie ozdobą kuchni.

Wybór noża zależy od tego co zazwyczaj przyrządzamy w kuchni. Zawsze jednak nóż musi być ostry, wykonany ze stali nierdzewnej, od dobrego producenta. Dobrze jest też zainwestować w ostrzałkę oraz stojak drewniany na noże. Dobry nóż będzie nam służył przez lata i jedyne co trzeba z nim robić to regularnie czyścić po użyciu oraz od czasu do czasu naostrzyć, jeśli już nie będzie dobrze kroił.